
We zijn druk bezig met mooie projecten: van websites bouwen tot teksten schrijven en advies geven. Zo zijn we bezig geweest met het bouwen van een nieuwe website voor Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. In deze blog praten we met medewerker Martijn Huijgen van Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. Hij vertelt over zijn ervaringen met het bouwen van een website en de samenwerking met Pixelpanters.
Onderzoek en advies
Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd is een advies- en onderzoeksbureau voor recreatie en toerisme, gevestigd in Arnhem. Ze beschrijven zich als een betrokken en enthousiast jong en gezellig team van negen adviseurs. Door middel van onderzoek en advies dragen zij hun steentje bij aan een gezonde vrijetijdsinvulling. Ze richten zich vooral op overheden, ondernemers, destinatie management- organisatie en organisaties gericht op terreinbeheer. Hun diensten zijn in te delen in vier werkvelden: vitaliteit, visievorming, leefbaarheid en markt & consument. Martijn: “We maken voor onze klanten altijd een goed onderbouwd advies, waar ze ook echt iets mee kunnen.”
Wie is Martijn?
Martijn is medeverantwoordelijk voor de website van Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. Hij en zijn collega’s zijn het afgelopen (half)jaar druk aan het werk geweest om de website te vormen naar hun wensen. Dit gebeurde allemaal in samenwerking met Pixelpanters. Martijn heeft bij zijn vorige werkgever ook meegewerkt aan het vormen van websites; hij had hier dus al enige ervaring mee voordat hij begon aan de website van Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. “Bij deze websites kwam er veel meer kijken dan ik had verwacht. Omdat dit de eerste websites waren waar ik bij betrokken was, zie je pas dat een website veel meer omvat dan alleen een pagina die je ziet. Waar sommige dingen erg makkelijk zijn aan te passen, zijn andere dingen weer heel erg moeilijk.”
Geëscaleerd idee
Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd begon met het idee om een extra pagina toe te voegen aan de oude website. Martijn: “We specialiseren ons in vier werkvelden, maar omdat onze oude site hier niet op ingericht was, miste belangrijke informatie. Dat idee is geëscaleerd tot een hele nieuwe website. Onze oude website was qua uitstraling ook verouderd. De informatie was bijvoorbeeld niet up-to-date en de vindbaarheid kon worden verbeterd. Daarnaast blijven we onderzoekers; we vinden het leuk om te weten welke pagina’s goed scoren en welke niet. De programma’s om dit te meten konden helaas niet meer worden geïnstalleerd op onze oude website.”
Voor je van start gaat
Voordat je begint met het maken van een nieuwe website is het handig dat je alvast een doel voor ogen hebt. “Je maakt het proces dan makkelijker voor jezelf. Wat wil je met je website bereiken? Hoe wil je dit aanpakken? Met dit doel kun je ook focussen op wat je graag wilt vertellen: wat is het doel per pagina? Op basis hiervan kan je alle pagina’s gaan inrichten. Anders heb je geen kapstok om de inhoud van de pagina’s aan op te hangen. Zonder zo’n kapstok is het lastig om je website tot een logisch geheel te maken. Voor mijn gevoel zijn we hier goed in geslaagd.”
Concrete ideeën
“Voor ons was het uiteindelijke doel aan het begin van het proces nog niet helemaal helder. Wij zijn begonnen met het idee om een extra pagina toe te voegen. Omdat dit plan veranderde, moesten we weer nadenken over het nieuwe doel van de website. Dit kostte wel even tijd. Mijn collega heeft veel voor de website gedaan. Zij vroeg heel kritisch: ‘Wat willen we vertellen op onze website?’ Aan de hand hiervan kwamen we gelukkig redelijk snel tot concrete ideeën.”
Tijd en uitdagingen
Onderschat niet hoeveel tijd het proces kost. Als je zelf een aantal dingen wilt doen kost het nog meer tijd. Zo heb ik al onze oude projecten handmatig overgezet, dit kostte veel tijd. Het nadenken over de indeling was soms ook een uitdaging. De pagina’s over de werkvelden wilden we tenslotte graag op dezelfde manier indelen zodat het overzichtelijk blijft. Hierdoor hebben we aan de inhoud nog veel moeten sleutelen. Met behulp van Pixelpanters is uiteindelijk ons idee uiteindelijk mooi visueel vormgegeven.
Verwachtingen bijstellen
Martijn vervolgt: “Gelukkig ervaarde ik vaak dat ik ideeën of verwachtingen in positieve zin moest bijstellen. Wel hadden we de eerste deadline halverwege juni gepland, maar de daadwerkelijke lancering kwam pas anderhalve maand later. Dat gebeurt helaas vaak met dit soort grote projecten. Ik vind de website qua uitstraling nog mooier dan ik had verwacht. De website is nog niet helemaal af. Dat kan eigenlijk ook niet, want een website is een levend product. Dat is het mooie van deze tijd: je kunt je website à la minute aanpassen. Tegenwoordig is dat soms ook gewoon nodig, want als er plotseling meer vraag is naar een dienst wil je dat ook snel kunnen aanpassen.”
Interesse?
Wil je meer weten over Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd, lees dan verder op www.ruimteenvrijetijd.nl, Benieuwd wat Pixelpanters voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op!
Vergelijkbare blogs
’n Bakkie doen?

Joost Hoekerswever
Jouw creatief partner
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? We kijken graag vrijblijvend met je mee naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf.
Pixelpanters
Zutphenseweg 33
7418 AH Deventer