
Sinds de coronapandemie is er veel veranderd in de wereld van e-commerce. Fysieke winkels sloten de deuren, waardoor de vraag naar online shoppen (en dus online winkels) gigantisch toenam. Niet alleen online winkels kregen het druk, maar ook pakketbezorgers. Inmiddels lijkt de coronapandemie al even geleden, maar e-commerce is nog steeds booming business. Hoe kan dat? Je zou denken dat iedereen de deur weer uitgaat. Toch blijkt dit niet zo te zijn! We vertellen het je hieronder.
Definitie e-commerce
We kunnen ons voorstellen dat het woord e-commerce je vrij weinig zegt. Hebben we het over bedrijven die hun producten verkopen door gebruik te maken van het internet, snap je het waarschijnlijk meteen! Neem bijvoorbeeld Bol.com of Zalando: online winkels. Zij hebben geen fysieke winkels waar je even kan gaan shoppen. Misschien maar goed ook, want met zo’n ruim aanbod had je er volgende week nog steeds gestaan… Beter van niet dus!
Cijfers liegen niet
Tellen we alle minuten op die mensen in online winkels besteden, dan komt 44% van een mobile device, 11% van een tablet en 45% op een desktop.. Maar liefst 2,14 miljard mensen shoppen online. En al deze cijfers lopen alleen maar op… Naar verwachting zal de wereldwijde online verkoop groeien tot 6,54 biljoen dollar in 2022. Kortom: er is alles behalve een daling te zien in de wereld van e-commerce.
Trends in e-commerce
Het is bizar om te zien hoe snel e-commerce aan het veranderen is. Denk alleen al aan het feit dat je een aantal jaar geleden (een deel van) je aankopen via de desktop deed. Tegenwoordig doe je dat waarschijnlijk via je mobiele telefoon. Er is veel veranderd de afgelopen jaren, maar hoe kan het dat e-commerce in 2022 nog steeds groeiende is?
1. Social commerce
We horen je denken: social commerce? Jep, weer een nieuwe term! Social commerce is het proces waarbij producten rechtstreeks op social media worden verkocht. Eerder gebruikten merken social media vooral om klanten naar hun website te lokken. Middels social commerce kunnen klanten hun transacties rechtstreeks vanuit het socialmediaplatform voltooien. Kortom: nóg een stap minder in het hele aankoopproces.
2. Internationale handel neemt toe
Of je nou €4,95 aan verzendkosten betaalt binnen Nederland of buiten Nederland: inmiddels maakt dat bijna niet meer uit. Grote internationale bedrijven buiten Nederland bieden je tegenwoordig hetzelfde (of meer) als bedrijven in Nederland. Als ze het product al niet goedkoper aanbieden… Daarbij bieden ze je vaak nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan 100 dagen om je pakket retour te sturen of achteraf betalen. Waarom zou je dan eigenlijk nog bij een bedrijf in Nederland (waar de service minder is) het product kopen? Wij zouden het niet weten… En de rest van de wereld schijnbaar ook niet!
3. Groene e-commerce
Dat er klimaatverandering plaatsvindt, is bijna niemand ontgaan. Bij verschillende pakketvervoerders is het al mogelijk om een CO2-vrije bezorging te laten plaatsvinden. Europese doelstellingen schrijven voor dat EU-landen in 2030 70 procent van alle verpakkingen moeten recyclen, maar Nederland haalt dat doel al in 2021. Dit zal moeten resulteren in nieuwe materialen en verkoopmodellen, want duurzaam verpakken én verzenden wordt belangrijker dan ooit!
4. Buy now, pay later
Want zeg nou zelf: ook jij doet dit. Middels de komst van bijvoorbeeld Klarna kun je (bijna) altijd achteraf betalen. Ideaal als je niet zeker bent over je aankoop. Wordt het nu iDEAL, PayPal, creditcard, Klarna of toch op rekening? Je zou er bijna keuzestress van krijgen… Dankzij al deze betaalmogelijkheden kun je haast áltijd spullen kopen. Ook als je even in geldcrisis zit!
Zet jij e-commerce al in voor jouw bedrijf? Nee? Wij kunnen jou daarbij helpen. Wij leggen je hier alles uit!
Vergelijkbare blogs
’n Bakkie doen?

Joost Hoekerswever
Accountmanager
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? We kijken graag vrijblijvend met je mee naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf.
Pixelpanters
Zutphenseweg 33
7418 AH Deventer